Matkailun uudet trendit näkyvät Helsinki Cupissakin

Kirsi Kavanne

Matkailun uudet trendit näkyvät Helsinki Cupissakin

Jalkapallo ja matkailu – siinä sanapari, joka on kahden edelliskesän aikana vaatinut paljon yhteensovittamista ja järjestelyä. Pandemian alussa jalkapallotapahtumat ja -sarjat menivät ensin kokonaan tauolle, sen jälkeen lajiväki sai hetkeksi tottua tyhjiin katsomoihin. Oli kuplaolosuhteita tarkoin rajoitustoimin. Lykkääntyneiden EM- ja olympiaturnauksien tullen katsomoon jo pääsi, mutta matkustaminen lehtereille oli yhä hyvin säänneltyä.

Sama heijastui myös meille Helsinki Cupiin. Lähes puolivuosisataiselle katkeamattomalle perinteelle saatiin arvonsa mukaisesti jatkoa, joskin kesät 2020 ja 2021 vedettiin läpi hyvinkin kotimaispainotteisesti. Ilokseni voin sanoa, että tässä heinäkuussa toteutuu paluu aitoon kansainvälisyyteen, sillä ulkomailta Suomeen matkustavia joukkueita on saapumassa peräti viitisenkymmentä! Kansainvälisten joukkueiden mukaan ottamisen on mahdollistanut matkustusrajoitusten höllentyminen sekä se, että lasten ja nuorten rokotekattavuus ympäri maailman on huomattavasti korkeampi kuin edelliskesinä.

Tämä on loistava uutinen paitsi meille, ennen kaikkea urheileville lapsille ja nuorille Suomessa ja maailmalla. Jalkapallolla ja harrastustoiminnalla on valtavan suuri merkitys lasten ja nuorten elämässä. Niiden tärkeys välittyy siitä pelaamisen riemusta, jota todistamme Helsinki Cup -viheriöillä joka ikinen kesä. Helsinki Cup on syntymästään asti ollut kotimaisen jalkapallokesän kohokohta, ja kolmen vuoden tauon jälkeen se on sitä taas myös ulkomailta matkustaville lapsille ja nuorille.

Mukaan on tulossa joukkueita Islannista, Virosta, Brasiliasta, Latviasta, Meksikosta, Ruotsista, Portugalista, Mongoliasta, Sveitsistä ja Argentiinasta. Ilmoittautumisia vastaanottaessa on käynyt selväksi, että patoutunutta kysyntää matkustamista vaativalle ulkomaan-turnaukselle on laajalti olemassa. Erimaalaiset juniorijoukkueet ovat kyllä päässeet pelaamaan turnauksiin verrattain hyvin viimeisen kahden vuoden aikana, mutta vain omassa maassaan. Monella on jo toiveissa päästä ulkomaillekin, mutta harkitusti ja joustavasti.

Juuri joustavuus on se, mikä yhdistää matkailua ja jalkapalloturnauksen järjestämistä nyt ja jatkossa. Matkustelijat ovat viimeisten vuosien aikana tottuneet etsimään sellaisia lentoja ja majoituksia, joihin on mahdollista tehdä muutoksia hyvin lähelläkin suunniteltua ajankohtaa. Sama pätee meihinkin: olemme mieluusti parantaneet ilmoittautumisen peruutusehtoja, jotta kaikille kiinnostuneille on jäänyt aikaa seurata tilanteen kehittymistä. Kyse on päätösprosessin ymmärtämisestä ja kunnioittamisesta, ja nämä arvot vain vahvistuvat tulevina vuosina – niin jalkapalloturnauksiin kuin lomakohteisiinkin matkustettaessa.

Helsinki Cupissa on toki se hyvä puoli, että turnauksella on kovat näytöt kesiltä 2020 ja 2021. Osallistujien ei ole missään kohtaa tarvinnut miettiä, järjestetäänkö turnausta vai ei. Samoin Helsinki Cupin ja pääkaupungin kansainvälinen maine on valttikortti. Kumpaakin pidetään kansainvälisen jalkapalloyhteisön keskuudessa äärettömän toimivana ja helppona, ja esimerkiksi HSL-joukkoliikennekortit ja Helsinki Cupin opaspalvelut ovat keränneet kansainvälisiltä joukkueilta paljon kiitosta. Majoittuminen keskusta-alueella lähellä niitä kenttiä, joilla omat alkulohko-ottelut pelataan, auttaa vierailevia joukkueita optimoimaan vapaa-aikaansa niin, että kaupunkia ehtii kokea. Erityisen suosittuja vierailukohteita ulkomaalaisille joukkueille ovat Linnanmäki, Korkeasaari, Suomenlinna ja uimarannat.

Ja tapahtuupa ”matkustamista” myös toiseen suuntaan: nimittäin Pohjoismaiden suurimman urheilustriimausalustan Solidsportin kanssa solmitun yhteistyön tuloksena Helsinki Cup -jalkapallo matkustaa pelipaikoilta kaikkialle maailmalle. Valtaosa Helsinki Cupin peleistä striimataan ja ne ovat katsottavissa maksua vastaan Solidsport-alustalla. Solidsportin 14,90 euron arvoisella All Access -paketilla pelit voi katsoa sekä suorana että jälkikäteen tallennettuina – näin kaikki sellaisetkin perheenjäsenet ja tuttavat, jotka eivät pääse kannustamaan paikan päälle, pääsevät osallisiksi kisahuumaan koronaturvallisesti.

Kirsi Kavanne
Toimitusjohtaja
Helsinki Cup