HELSINKI TRAVEL AWARD 2023

Vuoden 2023 Helsinki Travel Award -palkinnon saajat

Helsingin matkailusäätiö jakoi vuotuiset Helsinki Travel Award -palkinnot torstaina 26.10.2023 järjestetyssä tilaisuudessa.

Yhdeksättä kertaa jaettavan Helsinki Travel Award -palkinnon saivat Marimekko, Alvar Aalto -säätiö, Kulttuurisauna, Suomenlinna ja Pride-yhteisö. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala sai säätiöltä kunniamaininnan.

Palkitut kuvastavat monipuolisesti Helsingin ainutkertaisia kohteita ja palvelutarjontaa. Helsingin matkailusäätiön puheenjohtaja Mikko Leistin mielestä Helsinki voisikin kaksinkertaistaa matkailijoiden määrän, jos markkinointiin laitettaisiin lisää panoksia.

– Matkailun luonne on löytää uutta. Nyt on uusien, kiinnostavien kaupunkien aika. Palkitut tahot tarjoavat innostavan kurkistuksen siihen, mitä kaikkea Helsingissä voi nähdä ja kokea, Leisti sanoo.

Helsinki Travel Award -palkinnolla halutaan nostaa esiin Helsingin vetovoimaisuutta lisääviä toimijoita. Palkitut jakavat 10 000 euron palkintosumman. Lisäksi tapahtumassa jaettiin kunniamaininta Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalle.

Vuoden 2023 Helsinki Travel Award -palkintoperustelut:

Alvar Aalto -säätiö

Matkailu Alvartaa!
Arkkitehti Alvar Aalto matkusti – paljon. Yli kaksisataa matkaa maailmalle, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin. Häämatkalle Aino ja Alvar Aalto starttasivat lentokoneella Katajannokalta. Seminaarit ja symposiumit, opetus Massachussets Institute of Technologyssa vierailevana professorina sekä lukuisat suunnittelutehtävät antoivat kosmopoliitille laajan oppimisen ja ystävyyden verkoston kautta maailman.

Helsinkiläiset ja täällä vierailevat saavat päivittäin nauttia Aallon maailmasta. Tiedä kuinka paljon Savoyssa on Italiaa tai Finlandia-talossa alppeja, Akateemisessa Amerikkaa tai Kulttuuritalossa Ruotsia. Oli tai ei, niin Aalto sai piirtää ja suunnitella vapaasti vailla tietämättömyyden taakkaa. Syntyi rohkeita, kokeilevia, yllätyksellisiäkin ratkaisuja.

Alvar Aalto-säätiö huolehtii Alvar Aallon aineellisen ja henkisen perinnön jatkumisesta sekä edistää Aallon arkkitehtuurin, muotoilun ja suunnittelun taustalla vaikuttaneiden ajatusten tunnettuutta.

Visionäärisen, pitkäjänteisen ja rohkean työn ansiosta Helsinkiin saapuvien tuhansien opiskelijoiden, suunnittelijoiden, fanien, uteliaiden matkailijoiden on mahdollista ihastua, oppia ja luoda verkostoja, Aallon hengessä. Ja näin varmasti moneen muotoon, suunnitelmaan ja päätökseen kautta maailman siirtyy jotain Aaltoa.

Ja maailma Alvartuu.

Helsinki Pride -yhteisö

Jotta Helsingissä ei jäisi kukaan yksin.
Heinäkuun alussa kajahti taas. Riemu, upeat ihmiset, musiikki, sateenkaaren värit lipuissa, ajatuksissa, kaikkialla. Yksi Suomen suurimmista tapahtumista juhlittiin vaikuttavampana kuin koskaan aiemmin. Ihmiset saapuivat läheltä ja kaukaa. Lukuisat kumppanit, mediat, yleinen tunnelma, kaikki mukana. Elettiin Helsingin hienointa aikaa.

Kun juhlat on juhlittu ja arki alkaa, niin liian moni ei löydä sopivaa yhteisöä, ystävää tai läheistä, jonka kanssa elämää jakaa. Pride tekee töitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Työtä tehdään tiedottaen, keskustellen, neuvoen, opastaen, tapahtumin, koulutuksin ja vaikka miten. Yksin oleva löytää yhteisön.

Matkailu on irrottautumista omasta arjesta hetkeksi. Matkailija kaipaa löytöjä, uusia tuttavuuksia, nähtävää, kulttuuria, elämyshetkiä. Parhaimmillaan matkailija tuntee kuuluvansa tänne.
Koska Helsingissä lippu liehuu, on se viesti lähelle ja kauas.

Helsinkiin on hyvä tulla- eikä tarvitse olla yksin.

Kulttuurisauna

Hiljaa hyvä tulee.
Vuonna 2013 valmistui meren rantaan, Merihaan kylkeen, kaunis sauna. Opimme, että sauna lämpiää pelleteillä, on energiapihi, lauantaisin saa aamupuuroa ja uimaan pääsee ympäri vuoden. Kulttuurisaunan auetessa toinen perustajista totesi medialle: ”Aluksi saunassa voi olla ruuhkaa. Kiireettömyys kuuluu saunomiseen, joten toivomme, että ihmiset löytävät paikan vähitellen. Nyt ei ole avajaispäivä, vaan avajaisvuosikymmen”*

Avauksen jälkeen ei Kulttuurisauna ole itsestään meteliä pitänyt, mutta saunojat kautta maailman ovat sen kuitenkin löytäneet. Kulttuurisauna on kuuluisa.

Sauna puhdistaa, rauhoittaa, uudistaa. Saunassa saa ja voi ja on hyvä olla hiljaa.
Kulttuuri tuo eloon näkökulmia, auttaa tuntemaan. Kulttuuri saa ajatukset piipahtamaan toviksi muualla.

Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen ovat rakentaneet itselleen ja meille kaikille ihmeellisen paikan. Paikan, jossa saa olla yhdessä hiljaa, hymy huulilla ja eheytyä.

Onneksi olkoon, avajaiset on nyt vietetty. Eikä ole ihme, että Kulttuurisaunaa ylistetään.
Hiljaa toki.
* HS 7.5.2013

Marimekko

Helsinki on Marimekon koti.
Kankaat painetaan Herttoniemessä ja Marimekon kaupat ovat Helsingin keskustan helmiä.
Ilman Marimekkoa Helsinki olisi oikeastaan alaston. Mielikuvallisesti, jos kaupunki riisuisi päältään seitsemänkymmentä vuotta väriä ja iloa. Ja ihan kirjaimellisestikin – niin monet ovat ottaneet Marimekon peitoksi iholleen, osaksi olemustaan ja oloaan. Aika moni kotikin menettäisi ison palan kauneutta.

Matkailija ilahtuu löytäessään jotain ainutlaatuista, kaunista ja kerrottavaa. Jos sen vielä voi kestävästi ostaa omakseen tai lahjaksi, niin matkailija on tehnyt löydön. Kun tuo löytö sitten upean suunnittelun ansiosta kestää ja ilahduttaa, niin hänellä on Marimekon ansiosta päällään pala Helsinkiä vuodesta toiseen. Ja ehkäpä hän palaa tänne useinkin luotettua ystäväänsä moikkaamaan.

Marimekko kannustaa olemaan oma itsensä. Itse rakentuu palasista, joita ihmiselle matkan varrelle kertyy kannettavaksi. Osa niistä on taakkoja ja osa kannustavia ja osa tärkeää turvaa ja perustaa. Taakat voi nakata jorpakkoon, turva kannattaa ottaa sieltä mistä vaan saa ja kannustusta antaa sekä ottaa aina, kun sitä vain on tarjolla.

Marimekko tekee Helsingistä kotoisan, kannustavan ja kauniin ja sen takia tänne kannattaa tulla läheltä ja kaukaa.

Suomenlinna

Pitkäjänteisyys kietoo sukupolvet yhteen.
Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde. Elävä sellainen.

Samalla, kun ainutlaatuista kulttuuri- ja luontoperintöä halutaan säilyttää tuleville sukupolville, on Suomenlinnassa pidetty huolta siitä, että se on olennainen osa myös meidän aikalaisten kokemusta. Ei ole jääty vain ”suojelemaan”, vaan on ymmärretty, että vanha pysyy virkeänä, kun se on aktiivinen ja pitää itsestään huolta.

On paikkoja hiljaisuudelle, on paikkoja hauskuudelle, paikkoja historialle, paikkoja ajankohtaiselle.
Ravintolat, kahvilat, opastetut kierrokset, taiteilija residenssit, telakka, teatteri, museot, piilopaikat, pussailupoukamat, picnic-nurmikot ja ne maailman jännimmät holvikäytävät. Yli 100 pariskuntaa astuu vuosittain Suokissa avioon. Rakkauden saarikin siis.

Suomenlinnan osaajat ovat sitoutuneet kehittämään saartaan kestävästi ja pitkäjänteisesti.
Näin lastenlastemme lastenlapsillakin on mahdollisuus kokea jotain samaa kuin väki vuosien takaa.
Ja kun näin toimitaan, tulee kaikille kävijöille, läheltä ja kaukaa, tunne siitä, että on mukana jossain, josta välitetään.

Suomenlinna on helsinkiläisten suosikki suositeltava maailmalta saapuville vieraille. Koska tietää, että siellä se Suokki on vielä hyvin pitkään. Kesät talvet, vanhaa ja uutta.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala – kunniamaininta

Helsinki on kaunis kaupunki.
Helsingissä on uskomaton määrä upeita puistoja. Esplanadi, Alppiruusupuisto, Kirsikkapuisto, Keskuspuisto, Haltiala, Annala, Pornainen, Verkatehtaan puisto, Kustaa Vaasa, Alppipuisto, Kaivopuisto, Talvipuutarha, Falkulla, Kaisaniemen puisto ja monta monta muuta.

Puistoilla on eri luonteita ja tarkoituksia. Osa on pitkälle suunniteltuja ja rakennettuja, osa melkeinpä luonnontilaisia ja löytyy kaikkea siltä väliltä. Puistoissa liikutaan, leikitään, bongataan lintuja, harrastetaan, tehdään talkootöitä, tavataan ystäviä, nautitaan elämästä ympäri vuoden. Puistoista ovat paikalliset ylpeitä ja tänne saapuvat niitä ihastelevat. Ja kun kesä koittaa, ovat ne ahkerassa käytössä ympäri vuorokauden, jumppahetkistä salaisiin juhliin.

Kova käyttö kuluttaa, säät riepottelevat, kaikki eivät kunnioita yhteistä ja roskaavat, on ilkivaltaa.
Onneksi puistojen suunnittelusta ja ylläpidosta vastaava väki näkee yli hölmöilyn ja ymmärtää sen ilon, jota heidän työnsä aiheuttaa. Se, että vuodesta toiseen, päivä toisensa jälkeen he pystyvät tarjoamaan meille ja Helsinkiin saapuville matkailijoille ihania näkymiä, rauhallisia soppia, riehakkaita kemuja tai ihan vaan jalkojen lepuuttamishetkiä päivän tarpomisen lomaan tekevät
Helsingistä kauniin kaupungin.

Vuoden 2023 Helsinki Travel Award -voittajat
Kuva: Antti Rintala