Ruotsin lähivuosien matkailutrendejä – Suomi seurannee perässä

Teemu Kokko

Ruotsin lähivuosien matkailutrendejä – Suomi seurannee perässä

Ruotsin hallituksen alainen toimija Tillväxtverket julkaisi oman lähivuosia koskevan matkailutrendikoosteensa kuluvan vuoden tammikuussa. Raportissa todetaan, että isot makrotrendit – digitalisaatio, globalisaatio ja vastuullisuus – jylläävät, mutta niiden rinnalla voidaan myös havaita pieniä liukumia. Raportissa ne esitetään kymmenenä eri kohtana, jotka on lyhyesti raportoitu seuraavassa.

Vastuullisen ja kestävän matkailun vaade vahvistuu koko ajan. Matkailijat etsivät yhä selkeämmin ympäristöystävällisiä kohteita, päästönsä kompensoivien matkailijoiden osuus kasvaa tasaisesti ja yhä enemmän painotetaan paikallisia kokemuksia ja paikallista taloutta edistäviä tuotteita.

Teknologian kehittyessä erilaiset älykkäät ratkaisut valtaavat alaa. AI, IoT ja Big Data ovat jo säännöllisesti matkailualan keskusteluissa esiin tulevia käsitteitä. Digitaaliset ja mobiilit palvelut valtaavat alaa. Matkan suunnittelussa hyödynnetään jatkuvasti enemmän digitaalisuutta – esimerkiksi keinotodellisuuden kautta.

Terveyttä ja hyvinvointia edistävä matkailu kasvaa. Matkailijat voivat osallistua johonkin tapahtumaan, he voivat toteuttaa erityyppisiä retriittejä tai he voivat hoidattaa vammaansa tai sairauttaan. Euroopan ikärakenne luonnollisesti tukee tätä kehitystä.

Työ- ja vapaa-ajan raja häilyy. Pandemian jälkimaininkeina aika ja paikka ovat menettäneet jonkin verran merkitystään. ”Workation”-ajattelu, jossa työ ja loma yhdistyvät pidemmiksi kohteessa vietettäviksi ajanjaksoiksi, lisääntyy. Monet maat myöntävät jo helpommin viisumeita näille digitaalisille nomadeille.

Matkustaminen on alati henkilökohtaisempaa. Matkailijat etsivät räätälöityjä palveluita ja niiden dynaamista hinnoittelua. Henkilökohtainen kulutushistoria on yrityksen näkökulmasta jatkuvan kiinnostuksen kohde.

Uudet korvaavat matkakohteet nostavat päätään. Etabloitujen matkailukohteiden rinnalle tulee uutta tarjontaa, minkä kautta taistellaan yliturismia ja pilviin kohonneita hintoja vastaan. Myös lisääntyvä autenttisuuden vaade tukee tätä trendisiirtymää.

Kulttuuriturismi kasvaa luontoturismia enemmän. Kulttuurin ja historian merkitys kohdevalinnassa on jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi UNESCOn maailmanperintökohteet kasvattavat suosiotaan.

Sekä omaan itseensä että itse matkakohteeseen liittyvä turvallisuuden vaatimus on kasvussa. Matkakohteita arvotetaan koetun turvallisuuden kautta ja matkailijat myös pyrkivät turvaamaan tilanteensa vakuutusten ja varotoimien kautta.

Saumatonta matkailua arvostetaan. Kehittyvä teknologia mahdollistaa yhä tarkemman matkan suunnittelun, minkä kautta pyritään minimoimaan odotusaikoja sekä yhdistelemään eri liikennevälineiden käyttöä.

Paikallinen ruoka ja gastronomia kiinnostavat, mistä johtuen ruoka- ja juomatarjoomasta on tullut tärkeä valintakriteeri matkakohdetta valittaessa. Syömisen ja juomisen rinnalle on tullut myös halu tietää ja tuntea, mikä raivaa tilaa esimerkiksi luennoille ja kokkikursseille.

Raportin päätössanoissa todetaan, että vuoden 2025 matkailu ei juurikaan eroa edellisvuoden matkailusta, mutta pieniäkin siirtymiä kannattaa seurata. Teknologian kehittyminen, muuttuvat kulutustottumukset sekä lisääntyvä vastuullisuustietoisuus haastavat alaa samalla, kun matkailijat etsivät henkilökohtaisia, autenttisia ja vastuullisia matkailuelämyksiä. Kulutustottumusten mannerlaatat ovat jatkuvassa liikkeessä.

Oma henkilökohtainen havaintoni on, että Suomi seuraa Ruotsia parin kolmen vuoden viiveellä, mikä käytännössä tarkoittaa, että monet edellä esitetyistä trendiliukumista ovat kohta Suomessakin valtavirtaa.

Teemu Kokko(*
P.S. Suomessa olen ilolla havainnut saunakulttuurin renessanssin. Voisi kuvitella, että Suomen ja suomalaisuuden kasvanut suosio Ruotsissa avaa myös pelitilaa suomalaisille saunahankkeille. Kyllähän se niin on, että uskottavan sauna-hankkeen tulee aina olla suomalainen!
*)

Artikkelin kirjoittaja, KTT Teemu Kokko toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtorina ja toimitusjohtajana. Hän kirjoittaa muutaman kerran vuodessa matkailuun liittyvistä tai sitä sivuavista ajankohtaisista aiheista. Kaikki esitetyt mielipiteet ovat hänen omiansa.